De invloed van je darmen op een burn-out.

Je darmen hebben een grote invloed op stemming en gedrag. De gezondheid van je darmen bepaald ook hoe gezond je brein is. De darm- en hersenfunctie is nauw verweven. 

De 10e hersenzenuw ( nervus vagus) is het hoofdkanaal tussen miljoenen zenuwcellen in het zenuwsysteem van onze darmen en het centrale zenuwstelsel. Deze zenuw kun je zien als een soort telefoonkabel tussen de darmen en de hersenen

Er zijn zo onnoemlijk veel neuronen in de darmen dat wetenschappers de darmen ook het tweede brein noemen. Dit tweede brein regelt niet alleen de spierfuncties, het immuunsysteem en onze hormonen, maar maakt ook 80% tot 90% van de serotonine aan. Serotonine is een stof die ons een geluksgevoel geeft, het is ook een boodschapperstof en betrokken bij het doorsturen van boodschappen van de hersenen naar de darmen.Bij een goede werking levert serotonine geluksgevoel op, maar bij een verstoring raak je eerder depressief. 

Het is daarom logisch dat niet alleen je hersenen maar vooral ook je darmen bepalen hoe gelukkig jij je voelt.

Ook wordt een hele reeks neurologische aandoeningen zoals angststoornissen, gedragsstoornissen, depressies en dus een burn-out toegeschreven aan een tekort aan GABA en glutamaat. Deze stoffen worden in de darmen geproduceerd en zijn cruciaal voor het centrale zenuwstelsel. GABA is een aminozuur dat de zenuwactiviteit kalmeert, hersengolven normaliseert en het zenuwstelsel kalmeert na stress. Glutamaat is betrokken bij cognitie, geheugen en leren.

Help, bij een burn-out wil je juist deze stoffen! Stress is één van de belangrijkste prikkels tussen de darm en hersenen. Zodra onze hersenen een probleem signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. Deze energie “ lenen” de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt het signaal dat er sprake is van een noodtoestand en reageert door tijdens de vertering energie te besparen , minder slijmstoffen te produceren en zijn eigen doorbloeding te verminderen. Het gevolg is dat de darm verzwakt.

Kort gezegd zou je kunnen zeggen dat elke vorm van stress een proces dat onze spijsvertering afremt. Daardoor halen we niet alleen minder energie uit ons eten, maar is er ook meer tijd voor vertering nodig en daardoor worden onze darm onnodig belast.

En dan is er ook nog ons immuunsysteem! Niet alleen welkome voeding in de darmen wordt verwerkt , maar ook in grote hoeveelheden allerlei toxinen, parasieten, schimmels, virussen en bacteriën worden bestreden. Na het vorige verhaal hoef ik je niet uit te leggen dat ons immuunsysteem voor een groot deel afhankelijk is van de werking van onze darmen.

Het is dus een alsmaar doordraaiende cirkel: darmen reageren op stress, stress ontregelt de darmen en dat zorgt ervoor dat je jezelf steeds ongelukkiger, gestrest en naar gaat voelen. Gelukkig kun je de cirkel doorbreken door én aan jezelf te werken én je lijf schoonmaken en goed te voeden én je darmen te resetten.

Als je wilt kan het zelfs alle drie tegelijk, samen met mij, tijdens de Body&Mind detoxkuur op Vlieland.