Wat hebben een burn-out en darmbacteriën met elkaar te maken?

Eerder schreef ik al een blog over Je darmen, je tweede brein! We horen, lezen en zien op dit moment veel over darmbacteriën. En het aantal mensen met een (dreigende) burn-out stijgt schrikbarend. Dus het lijkt mij een goed moment om hier eens een link in te leggen.

“Microbioom” is de moderne naam voor onze alle organismen in onze darm, Onze darmbacteriën maken hier een groot deel vanuit. Ieder gezond organisme heeft zijn eigen microbioom,dus jij ook. Je zou het kunnen vergelijken met je DNA .

In onze darmen leven zo’n 100 biljoen bacteriën, meer dan tien keer zoveel als ons aantal lichaamscellen. Ze helpen ons voedsel te verteren en steunen het immuunsysteem.

Er zitten naar schatting zo’n 1100 verschillende soorten bacteriën in je darmen: nuttige en schadelijke. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke darmbacteriën met elkaar in evenwicht. Goede darmbacteriën hebben het druk. Ze houden de slechte bacteriën in toom, helpen voeding te verteren, ondersteunen het immuunsysteem en bewaken je darmen tegen indringers van zoals parasieten en virussen. Het is dus zaak om de hoeveelheid goede darmbacteriën op peil te houden. Maar je darmflora kan op verschillende manieren verstoord raken. Bewerkt voedsel, alcohol, medicijnen, gebrek aan lichaamsbeweging, stress, een zwak immuunsysteem, het zijn allemaal factoren die de goede darmbacteriën aantasten, waardoor de slechte darmbacteriën de overhand kunnen krijgen. De balans is zoek. De dominerende bacteriën bepalen veel.

Ons humeur, motivatie, zelfgevoel, emotionele huishouding, worden méde bepaald wordt door dat wat er zich in de dikke darm afspeelt. Verstoorde darmflora geeft een verstoord brein. Sarkis Mazmanian een Amerikaanse wetenschapper vertelt in een artikel in Nature dat wetenschappers nu pas beginnen te ontdekken hoe de darmbacteriën het brein kunnen beïnvloeden.

Onze rechtstreekse telefoonlijn van de darmen naar de hersenen, de nervus vagus, speelt hierbij en grote rol. Stress is een van de belangrijkste gespreksonderwerpen. Als je hersenen het te druk hebben, vragen ze hulp aan je darmen. Je darmen zijn altijd erg bereidwillig. Zij zetten hun eigen werk even op een laag pitje zodat ze hun energie kunnen delen met de hersenen. Dat kan prima als de noodtoestand niet te lang duurt. Maar als je hersenen langdurig blijven zeuren dan komt de darm zelf in de problemen. De doorbloeding verminderd, de slijmlaag die de darmen beschermd wordt dunner en de goede darmbacteriën worden verzwakt waardoor slechte bacteriën lekker hun gang kunnen gaan. Maar ook ons immuunsysteem en de hormonen die mede door onze darmen worden bepaald of zelfs in onze darmen worden gemaakt raken uit balans.

Zo beland je dus in een visuele cirkel: Om te dealen met langdurige stress hebben je hersenen gezonde darmen nodig en darmen hebben relaxte hersenen nodig om hun werk goed te doen. Experts zeggen: ‘Gezonde darmbacteriën betekenen automatisch ook gezond gedrag’.

Het National Institude of Mental Health heeft in 2014 14 miljoen dollar geïnvesteerd in onderzoek naar de invloed van onze darmen op ons brein. Dr. Perlmutter zegt in zijn boek “Brain maker” : In mijn werk als neuroloog heb ik ontdekt dat geen enkel ander lichaamssysteem gevoeliger is voor veranderingen van darmbacteriën dan het centrale zenuwstelsel. En nog beter, dit is goed nieuws; ik heb drastische omkeringen gezien in brein gerelateerde aandoeningen door het realiseren van gezonde darmflora en simpele verandering in voeding.

Ik kan er niet omheen. Dit is volgens mij een onderkende, maar zeer belangrijke link tussen een burn-out en gezonde darmbacteriën. Een burn-out is heftig een proces. Als je weet dat jouw darmen hierin een belangrijke rol spelen kun je jezelf beter helpen.

Zorg goed voor jezelf. Eet gezond en vooral zo natuurlijk en vezelrijk mogelijk. Begin de dag met een groene smoothie. Ga bewegen en drink veel water en groene thee. Hierdoor help je goede bacteriën op weg.

Als je echt verschil wilt maken dan kun je, samen met mij naar Vlieland voor de Body&Mind detoxkuur.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met mij op.

Hartelijke groet,

Tineke