Een gebroken been of een burn-out?

Even een simpele vergelijking:

Een gebroken been  ontstaat… door te veel externe druk

Een burn-out ontstaat…..  door te veel externe druk.

Stel dat je een been breekt:  Mensen komen toesnellen, bellen de dokter, regelen een taxi, je komt in het ziekenhuis, er worden foto’s  gemaakt, je been komt in het gips, iemand duwt je in een rolstoel naar huis.  Thuis wordt er rekening met je beperking gehouden. Niemand zal je vragen om naar de Appie te lopen voor een boodschap of om je je schoonmoeder even naar haar line dance groep te brengen.   Een afspraak met de bedrijfsarts is pas als het gips er af is. Je baas vindt het logisch dat je de komende tijd uitgeschakeld bent. Mensen die je tegenkomt vragen wat er is gebeurd en hoe het met je gaat. Er wordt rekening met je gehouden en iedereen vindt dat logisch. Je had gewoon pech.

Stel dat je een burn-out hebt:  Je moet de dokter bellen.  Die zegt dat je even rust moet nemen. Je moet je best doen om te ontspannen, jezelf niet zo druk maken. Aan jezelf werken, naar een psycholoog, bewegen,  gezond eten, enz.   Je moet vooral goed voor jezelf zorgen!  Thuis vindt men het lastig want zo kennen ze je niet.                                                                                     Je baas belt een beetje ongeduldig op, want hoe lang gaat dit duren.  Je krijgt een schema van de bedrijfsarts voor je re-integratie, je uren worden langzaam weer opgebouwd. Maar zo simpel is het vaak niet. Bij een burn-out is een deel van je brein en je stress systeem kapot. Met name de prefrontale cortex. Het gedeelte van je hersenen dat zorgt voor het nemen van beslissingen, oplossen van problemen, vooruitdenken, creativiteit, etc.

Je autonoom zenuwstelsel is uit balans. Dit zenuwstelsel regelt alle onbewuste functies in je lichaam, zoals je ademhaling, je bloeddruk, je hartslag, je stofwisseling en je zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt.

Je stresshormonen zijn op hol geslagen, je bijnierendraaien overuren, je hart, je lever, je darmen, je immuunsysteem, kortom alle organen in je lijf krijgen een optater. 

Dus vraagt iemand wat er met je aan de hand is? Noem de dingen hierboven op.

Een gebroken been blijft een stuk handiger dan een burn-out!