Stress? Externe aanleiding , interne oorzaak

Het aantal mensen met verzuim door stress gerelateerde klachten ligt dit jaar 12%! hoger dan in 2019 concluderen ArboNet en HumanCapitalCare. En toen was dit aantal al dramatisch hoog.

Is werk altijd de oorzaak van stress en zelfs een burn-out ?  Daar vind ik iets van. 

Ik weet wel zeker dat werkdruk en een sfeer waarin je niet comfortabel bent een aanleiding kan zijn, maar is het ook de eigenlijke oorzaak?                                                                             Waarom krijgt de één wel een burn-out en een ander niet terwijl de werkdruk hetzelfde is?                                                                 

In de meeste gevallen heeft dit te maken met de manier waarop je omgaat met werkdruk of stress. En hoe je met iets om gaat heeft weer te maken met gedachten, gevoel en gedrag. Het heeft  met je persoonlijkheid en je karakter te maken of je vatbaar bent voor stress.                                       

Er is een externe aanleiding en een interne oorzaak. 

Ik zie ze dagelijks in mijn praktijk voorbij komen:  Doorzetters met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.                                     Krachtpatsers die hun feestneus opzetten als ze naar buiten gaan.                                            Niet-klagen-maar-dragers.                                Goeddoeners die niemand teleur willen stellen. Flexibele, sociale aanpassers. Perfectionisten die de wedstrijd willen winnen.  Reuzen die bergen verzetten en dromers met doelen. Gloeiende-best- doeners die uitgeput zijn. De “ja” zeggers die “nee” bedoelen.

Deze mensen hebben één gemeen: Ze doen hun uiterste best om zichzelf staande te houden en aan de verwachtingen anderen, maar vooral ook van zichzelf te voldoen.

Toegeven dat het teveel is voelt niet oké dus “nog even een tandje erbij zetten, nog even volhouden” Tot ze het niet langer volhouden, uitgeput en opgebrand zijn. Het is daarom belangrijk om de externe omstandigheden aan te pakken, maar nog belangrijker om aan de slag te gaan met de interne oorzaken.  

Eigenlijk is het hartstikke logisch dat zoveel mensen chronische stress hebben. Die interne oorzaak heeft vaak een gemene deler. Het plaatje dat aan je aan jezelf en vooral ook anderen wilt laten zien.

De media en zeker de sociale media laat ons aan alle kanten weten hoe we onszelf naar een hoger plan kunnen zetten. We moeten jong, slank, aantrekkelijk, intelligent, ondernemend, reislustig, sociaal, energiek, succesvol en sexy zijn. Werk moet de ultieme hobby zijn waar je al je talenten in kwijt kunt, we moeten een bovenmodaal inkomen hebben, een hippe auto en een riant huis. Een paar voorbeeldige kinderen, outfits naar de nieuwste mode, de nieuwste gadgets hebben en kunnen koken als in een sterrenrestaurant. Kalm en beheerst blijven, relaxed omgaan met werkdruk, altijd het juiste antwoord klaar hebben en problemen als uitdagingen zien.  

Dit plaatje wordt bewust of onbewust jouw label.                                                                              Ons brein wil graag labels want met deze informatie kun je vergelijken en je sociale positie bepalen.                                                                         

Heb je of kun je dit allemaal niet dan heb je het gevoel hebt dat je tekort schiet.                           Dit is een naar gevoel en je wilt er zo snel mogelijk van af.                                                                    Je werkt je te pletter, loopt je het vuur uit je sloffen terwijl je blijft lachen.                                         

Het plaatje moet blijven kloppen. Tot het niet langer gaat. Je bent moe, opgebrand en het lukt gewoon niet meer.

Ik zie steeds weer zo’n grote teleurstelling en onzekerheid als blijkt dat het streven naar het perfecte plaatje juist de nekslag was.

Toch hoor ik vaak dat het één van de beste dingen die je kan overkomen. Je kunt niet anders dan in al je kwetsbaarheid teruggaan naar de kern van wie je werkelijk bent.

Dit is het ultieme moment om jezelf echt te leren begrijpen. Inzicht  in jezelf is het allermooiste dat jij jezelf kunt geven en je hebt er je hele leven profijt van.                                                                                                    

Wat de externe omstandigheden ook zijn, weet wie je bent en waar jouw grens ligt. Dan laat jij jezelf nooit meer in de steek.

Als je wilt kunnen we samen aan de slag. Ik heb speciaal hiervoor een traject ontwikkeld. Kijk maar eens onder het kopje stressrelease traject op deze site.

Is een traject te hoog gegrepen voor jou? Lees dan mijn boek Stress of Burn-Out “Hoe jij stress oplost en weer grip krijgt op jezelf, je lijf en je leven”.  Het is een lees, werk en doe boek waar je echt iets aan hebt.

Hartelijke groet Tineke