In 5 stappen van goede voornemens naar succes!

“Je bent wie je bent door de keuzes die je gisteren hebt gemaakt.
De keuzes die je vandaag maakt, maken je tot wie je morgen zult zijn.”

Michaël Josephson

Een goed voornemen is niks meer of minder dan een gedachte dat je het anders wilt.

Het ook echt volbrengen is een ander verhaal.

Allereerst is het handig om te weten dat er achter een goed voornemen meestal een verlangen naar een oplossing van een probleem zit.

  • Je wilt gezonder leven dus moet je stoppen met roken.

  • Je wilt een betere conditie dus moet je meer sporten

  • Je wilt slanker zijn dus moet je anders eten

  • Je wilt meer rust in je hoofd dus moet je jezelf minder druk maken

  • Je wilt meer tijd voor jezelf dus moet je beter plannen.

  • Je weet zeker dat je blijft doen wat je altijd deed als je niets verandert.                                             

En daar zit het probleem waardoor goede voornemens stranden.

Je wilt wel stoppen met roken maar je wilt die genotsmomentjes niet kwijt. Je wilt wel meer sporten maar je hebt er zo geen zin in. Je wilt wel slanker zijn maar je wilt er niets voor laten staan Je goede voornemen verdwijnt als sneeuw voor de zon als je er iets voormoet veranderen waaraan je gehecht bent en wat je vaak zonder nadenken doet. 

Wil je ècht iets veranderen dan heb je een stappenplan nodig.

Stap 1. Maak je doel duidelijk

Stel je wilt afvallen. Visualiseer het resultaat als je slanker bent. Kleding past gemakkelijker, je bent meer tevreden met jezelf, je voedt je lijf beter, hebt meer energie, je voelt je zelfverzekerder of vul het zelf maar in. Het gaat dus niet over afvallen maar over dat waar je naar verlangt.

Stel jezelf voor dat je een jaar verder bent en je doel hebt behaald. Wat is er dan anders? Wat zijn dan je gedachten? Hoe voel je jezelf? Wie ben je dan?

Houdt dit vast, zo formuleer je jouw doel positief. Dit is waarvoor je het doet. Dit is het plaatje dat zich vast moet zetten in je hoofd.

Waar je aandacht aan geeft groeit. Stop dus meteen met het denken aan wat je niet meer wilt maar richt je aandacht vanaf nu op wat je wel wilt.

Maak het resultaat zichtbaar. Schrijf het op, stel jezelf voor dat je missie geslaagd is, je bent hartstikke trots, maak er een foto van en zet deze op je telefoon of maak een visionboard.   

Plak een reminder op je koelkast, boven je bed of op je toilet. Zo wordt je steeds herinnerd aan je doel en ongemerkt maak je nieuwe neurologische paden in je brein waardoor oude automatische patronen op de achtergrond raken en nieuwe ontstaan.

Stap 2. Ken je valkuil

Als je stap 1 hebt gedaan heb je jouw verlangen, jouw einddoel, duidelijk. Nu ga je het startpunt te bepalen.

Dit is het punt waarop je nu bent. Met al je gewoontes, overtuigingen, gedachten en gevoel.  Als dit allemaal blijft zoals het is, blijf je doen wat je deed.

Het is nu tijd om jezelf af te vragen wat zou ik anders moeten voelen, denken en doen om 100% achter mijn doel te staan.

“Om de strijd te winnen moet je je vijand kennen”.

Het eerste dat je nodig hebt om daar te komen is het herkennen van je patronen. Hiervoor zul je jezelf kwetsbaar moeten opstellen want die vijand zat tot nu toe ergens stiekem verstopt in jezelf.

Hij zit verstopt in oude patronen, gewoontes, overtuigingen, gedachten, gevoelens en gedrag. Je aannames en vooroordelen over wie je bent. Ik ben een roker, ik ben een zoetekauw, ik ben een telefoon junk, ik ben een workaholic, ik heb een gat in mijn hand.

Wat vertelde jij jezelf?

Onderzoek met je doel voor ogen of jij het durft, wilt en kunt om jouw nieuwe zelf te zijn. Of je het waard bent, of jij dit jezelf gunt.

Onderzoek waar weerstand en eventuele blokkades zitten en ga hiermee aan de slag.

Dit kan best wel even confronterend zijn maar het maakt duidelijk wat je valkuilen zijn. Als je deze kent dan ben je voorbereid en kun je ze gemakkelijker ontlopen.

Stap 3. Van oud naar nieuw

Je hebt je doel duidelijk, je weet waarom je dit wilt en je kent je valkuilen.

Nu is het tijd om te kijken wat je nodig hebt om je doel te bereiken. Ga er eens goed voor zitten en stel je dat machtig mooie moment voor dat jij je doel hebt behaald.

Maak nu jouw eigen stappenplan.

Wat zijn de eerste stappen die je moet zetten om te komen waar je heen wilt.

Dit hoeven geen reuzenstappen te zijn, juist niet. De meeste goede voornemens mislukken doordat in een keer het roer om werd gegooid.

Doorzettingsvermogen en wilskracht hebben maar een korte levensduur.

Stel om te beginnen kleinere tussendoelen. Eerst een kilo afvallen, de koelkast vullen met gezonde voeding, de auto wat verder weg parkeren en het laatste stukje lopen, je klerenkast opruimen en nieuwe combinaties maken, nicotine pleisters pakken. Kijk wat jij nodig hebt en wat je kunt doen om een redelijk comfortabele manier je eerste kleine doel te halen.

Verbind nieuwe gewoontes aan oude gewoontes. Als je bij je eerste kop koffie een sigaret op stap neem ga je in plaats daarvan een klein stukje lopen. Nam je een koekje ( of een hele rol) bij de thee dan eet je nu een appel. Ging je na je diner bankhangen dan ga je nu eerst even 5 keer de trap op en neer lopen.

Kijk waar en wanneer je automatisch in je oude gewoonte stapt en geef hier een andere invulling voor.

Let op!

Eén keer in je oude valkuil trappen is geen ramp maar laat het nooit een tweede keer gebeuren!

 Stap 4. Betrek je omgeving erbij

Het spreekwoord luidt “Zien eten doet eten” Dit geldt zeker niet alleen voor eten maar voor alles wat verleidelijk is.

Maak je omgeving dus zoveel mogelijk vrij van verleidingen die je oude gewoontes triggeren.

Leg je telefoon in een la en zet het geluid van meldingen uit. Spreek met jezelf een tijdstip af wanneer je mag appen of op je sociale media zitten. Meldt je af voor onnodige nieuwsbrieven, voor reclame folders of andere verleidingen die via je mailbox binnen komen.

Geef alle snoep, koekjes en chips die in huis zijn aan je buurkinderen .

Leg je tablet en laptop ver weg en bepaal een strak tijdstip waarop jij je mail afhandelt.

In plaats hiervan zorg je dat je nieuwe gewoontes in zicht komen.

Zet je sportschoenen bij de deur. Zet een fruitmand of een potje noten op tafel. Download een paar e-boeken of ga naar de bibliotheek. Maak een plek waar je creatief kunt zijn. Pak een oude hobby op. Leg een yoga mat of een springtouw klaar. Zoek gezonde recepten en leg ze in je keuken klaar. Maak s ’avonds een lekker lunch box klaar om mee naar je werk te nemen. Regel alvast oppas zodat jij een middagje sauna kunt doen.

Kijk wat voor handig is voor jou.

Vertel de mensen in je omgeving  jouw doel en vraag om hulp. Wees duidelijk in wat je nodig hebt. Vraag hen je supporter te zijn.

Omring je met mensen die zich in jouw doel herkennen. Blijf een beetje uit de buurt van mensen waarmee je jouw oude gewoontes deelde.

Stap 5 Vier je overwinningen

Realiseer jezelf steeds weer dat slechte gewoontes een snelle beloning geven.  Nieuwe kleding kopen, je baas tevreden stellen, een taartje of een zak chips eten. Het geeft even een fijn gevoel maar dat gevoel is net zo snel weer verdwenen.

Jammer maar helaas! Goede gewoontes werken pas op langere termijn. Het vraagt geduld voor resultaten duidelijk zichtbaars zijn.

Daarom is het belangrijk om je kleine overwinningen vast te leggen. Maak ze zichtbaar, Schrijf ze op in een boekje of in je agenda.

Wees lief voor jezelf en trots. Trots op elke kleine verandering die je een stapje dichter bij je doel heeft gebracht.

Bedenk bij elke stap, hoe klein deze ook is, dat je het maar wel mooi hebt gedaan en geef jezelf een compliment.

Kijk, voor volwassenen is een stickervel voor iedere keer dat een kind op het potje plast natuurlijk niet handig. Maar misschien heb je ooit wel ervaren dat zoiets heel goed werkt. Bedenk voor jezelf een alternatief voor een stickervel. Zet een tussendoel en geef jezelf een beloning als je dat hebt gehaald.

De weg naar je doel is een kronkelig pad. Soms gaat het als een speer en soms is het moeilijk.

Het afleren van oude patronen en gewoontes is een mentaal proces. Dit gaat met vallen en opstaan.

Realiseer je dan dat er maar één verschil is tussen winnaars en verliezers. Een winnaar valt, staat weer op en gaat verder. Hij onderzoekt wat de oorzaak van zijn val was en leert er van. Een verliezer valt en geeft op. 

Zorg er voor dat wanneer je even bent gevallen je doel weer voor je ziet, diep van binnen voelt, er enthousiast en blij van wordt.

Dit is waar je het voor doet dus ook al doet het even zeer. Plak een pleister, zet je doel weer helder neer, geef jezelf een schop onder je kont en weer door…!

En vergeet ondertussen niet te genieten.

Kom op je kunt het!

Heb je toch nog een extra steuntje in de rug nodig neem dan gerust even contact met me op via het contactformulier.

Natuurlijk kun je me ook op LinkedIn of Facebook volgen, leuk!

Heel veel succes!

Hartelijke groet,

 Tineke