Inzicht in je brein! Gedachten en stress

In principe zijn wij de eerste generatie die het woord zelfontwikkeling kennen.Wij hebben de mogelijkheid om oude patronen te doorbreken en onszelf te ontdoen van dat wat ons belemmerd. Wat we hiervoor nodig hebben is inzicht. Je kunt nu eenmaal niets veranderen als je jezelf nier realiseert dat het er is.

Onder het motto: “delen wat je kunt”, delen wij graag onze kennis en ervaring met jou. Hiervoor kun je inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Gedachten  zijn niets meer en niets minder dan interpretaties van situaties...

Raar is dat, een groot deel van ons leven zijn we in ons hoofd bezig met zaken die we niet willen, anders hadden gewild,

Alles wat je ervaart, al je herinneringen, je beleving van dit moment en je verwachtingen over de toekomst , zijn ooit  ontstaan uit gedachten. Gedachten  zijn niets meer en niets minder dan interpretaties van situaties.

Hoe je over iets denkt heeft te maken met eerdere  ervaringen. Als kind moest je leren, had je nog geen eigen ervaringen.  Een kind krijgt zijn informatie over het leven van volwassenen. Je zou een kind kunnen zien als een filmcamera waarin een lege opname schijf zit. De opnameknop wordt ingedrukt zodra het kind wordt geboren.  Met zijn zintuigen neemt het kind zijn omgeving waar en dit wordt opgeslagen. Omdat hij geen enkele ervaring of referentie kader heeft kan hij de opnames niet selecteren. Alles wat hij waar neemt, neemt hij voor waar aan. Zo ontstaan overtuigingen.

Deze volwassenen waren ook weer afhankelijk van de informatie en de ervaringen die zij eerder hebben gehad. Zo is het dus een kringloop van informatie uitwisseling die al generaties lang voortduurt.  Bovendien waren de eerder generaties vooral afhankelijk van de omstandigheden, er was weinig ruimte om zich zelf los te maken uit deze omstandigheden. Wij zijn de eerste generatie die het woord zelfontwikkeling kent. Die de mogelijkheid heeft om zichzelf te ontplooien en eigen initiatieven in het leven te nemen.  Dit betekend dus ook dat wij voor het eerst de mogelijkheid hebben om de overtuigingen die wij generaties lang hebben mee gekregen te onderzoeken en te veranderen.

Om iets te veranderen moet je oude overtuigingen loslaten. Overtuigingen zijn de basis van jouw gedachten, gevoelens en gedrag. Een diep gewortelde overtuiging bij de meeste mensen is dat we ons moeten conformeren aan anderen. De angst voor afwijzing is een van de meest fundamentele basis angsten.  Als kind leer je al vroeg dat jij verantwoordelijk bent voor hoe de ander zich voelt. Als je lief en gehoorzaam bent dan is de ander gelukkig. De keren dat je ongehoorzaam was of iets anders deed dan de volwassenen van je vroegen, was je stout, dom, enz. Je werd afgewezen. Daardoor voelde jij je ongelukkig en misschien zelfs bang. Je leerde dat het veiliger was om anderen tevreden te houden en minder te luisteren naar wat je zelf diep in je hart zou willen. Als een soort beveiligingssysteem heb je jezelf  regels opgelegd. Regels om te overleven. Dit werd jouw emotioneel overlevingssysteem en ook jou veilige zone.

Zo werd angst  de drijfveer achter een groot deel van je gedachten, gevoelens en gedrag.

Wanneer je jezelf dit kunt realiseren, heb je het gereedschap om jezelf te onderzoeken.

In principe zijn wij de eerste generatie die het woord zelfontwikkeling kennen. Wij hebben de mogelijkheid om oude patronen te doorbreken en onszelf te ontdoen van dat wat ons belemmerd. Wat we hiervoor nodig hebben is inzicht. Je kunt nu eenmaal niets veranderen als je jezelf nier realiseert dat het er is.

Onder het motto: “delen wat je kunt”, delen wij graag onze kennis en ervaring met jou.

Hiervoor kun je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Hartelijke groet, Tineke

Volg mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn activiteiten