Inzicht in je brein! Vakantie gevoel

De vakantie staat voor de deur en we hebben er zin in. Hoe kan het toch dat we vaak blijer zijn als we aan een vakantie denken dan wanneer we aan werk denken? Wat zou het fijn zijn als we ook gedurende de rest van het jaar het vakantie gevoel zouden hebben. Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Toch kun je hier iets van leren. De vakantie geeft je inzicht. Je kunt even van een afstand kijken naar je dagelijkse beslommeringen. Dit geeft je de mogelijkheid om alles in een ander perspectief te zien. Maak van je vakantie een evaluatie moment waarmee je, als je weer in je dagelijkse patroon stapt, echt iets kunt veranderen.

Daarom een kleine training om uit te printen en mee te nemen naar je vakantieadres.

Wat heb jij allemaal al gedaan in je leven en waarom doe je wat je doet en wat zou je nog willen doen?

Juist omdat je even in andere omstandigheden bent, alles los kunt laten, doen waar jezelf zin in hebt, geen wekker hoeft te zetten, de dagelijkse sleur doorbreekt, er weinig van je wordt gevraagd, je geen prestaties hoeft te leveren, geen last hebt van werkstress en ook even ontsnapt aan eventuele familie of relatie perikelen. Kortom niets moet, daarom worden de dingen waar je tegen aanloopt zichtbaar. Dit geeft je de kans om als het ware van een afstand naar je “normale leven te kijken. Er is namelijk polariteit:

Waar we energie insteken groeit

We steken veel energie in iets dat wij als een probleem ervaren. De gedachten draaien om het probleem, zo levert het probleem steeds meer negatieve gedachten op. Het herhaald zich  en zo wordt het probleem steeds groter. Zo wordt het probleem steeds weer bevestigt en versterkt en geeft steeds meer stress. Kortom: als je jezelf verzet tegen een probleem steek je hier energie in en waar je energie in steekt groeit.

Dit mechanisme kun je vergelijken met drijfzand. Hoe harder je probeert er uit te komen, hoe dieper je weg zakt.

Weet dat dit mechanisme precies zo werkt bij positieve gedachten. Realiseer jezelf dat je maar een gedachte tegelijk kunt hebben en dat je gedachten kunt sturen.De meeste negatieve gedachten gaan ontstaan wanneer de dingen anders zijn dan wij vinden dat ze zouden moeten zijn. Hoe anderen zouden moeten doen, wat anderen zouden moeten denken, hoe jij zou moeten reageren, kortom alles wat zou moeten, maar niet zo is, maakt frustratie.

Automatische gedachten.

Gedachten over problemen roepen dus bijbehorend gevoel en gedrag op. We voelen ons slecht en zien bewijs dat de redenatie klopt. Zo handelen we niet meer naar de realiteit maar naar onze negatieve gedachten. Nog meer problematische situaties zijn dan het gevolg..

Waarom stoppen we dan niet om hier op deze manier over na te denken? Het denken gebeurt helaas volledig automatisch. Het is niet echt bewust een keuze. Sterker nog, als we bewust bij deze gedachte stil zouden staan, zouden we het belachelijk vinden dat we dezelfde negatieve gedachten steeds blijven herhalen.

Daarbij komt dat we ook automatisch aannemen dat al onze gedachten waar zijn. Het lastige is dat jij alles waarneemt vanuit jou eigen perspectief, jouw gezichtspunt.

Het hangt er vanaf van welke kant je iets ziet.

Tineke’s kopjes theorie. Zet een kopje in het midden van de tafel, aan welke kant zit het oortje? Dit hangt er vanaf aan welke kant van de tafel je zit. De een zal met zekerheid zeggen dat het links zit, terwijl de anders kan bewijzen dat het rechts zit.  

tineke's koffie kopje

Zo simpel is het!

De vakantie geeft je letterlijk en figuurlijk de kans om afstand te nemen en alles in een realistisch perspectief te zien. Realiseer jezelf dat de wereld niet om jou draait, dat ieder mens het recht heeft op zijn eigen perspectief, gevoelens en gedrag. Ga lekker in de schaduw zitten met je benen omhoog, geniet van de omgeving en pak pen en papier.

Bedenk welke gedachten jou in je dagelijks leven stress geven en schrijf dit op.

Pas “The Work” van Byron Katie toe: Stel jezelf 4 vragen en voel hoe je gevoel en je lichaam reageert.

Een voorbeeld van hoe de vier vragen toegepast kunnen worden: ‘ Mijn baas zou mij moeten begrijpen”

Bedenk welke gedachten jou in je dagelijks leven stress geven en schrijf dit op.

1.Is het waar?  Is het waar dat hij je zou moeten begrijpen? Misschien denk je in eerste instantie dat dit waar is.

2.Kun je absoluut weten dat het waar is? Kun je uiteindelijk echt weten wat hij wel of niet zou moeten begrijpen?

3. Hoe reageer je wanneer je die gedachte hebt? Wat gebeurt er wanneer je denkt:‘ Mijn baas zou me moeten begrijpen’ en hij doet het niet? Voel je dan woede, stress, frustratie? Doe je nog meer je best of probeer je hem op wat voor manier dan ook te veranderen? Hoe voelt het om zo te reageren? Wees je bewust van wat je voelt..

4.Hoe zou het zijn als je dit nooit meer hoefde te denken? Sluit je ogen. Stel je voor dat je baas binnenkomt. Stel je nu voor dat je, voor een moment, naar hem / haar kijkt zonder de gedachte ‘Ik wil dat hij/zij me begrijpt’. Wat zie je dan? Hoe zou je leven eruit zien zonder die gedachte?

De omkering

Vervolgens keer je de uitspraak om. De omkeringen zijn een kans om het tegenovergestelde van wat jij gelooft in overweging te nemen.Je kunt meerdere omkeringen vinden.

Geef jezelf de kans om de omkering volledig te ervaren. Het gaat er niet om jezelf de schuld te geven of je schuldig te voelen. Het gaat om het ontdekken van alternatieven die jou rust kunnen brengen. Zodat jij ook na de vakantie de rust in je hoofd kan blijven houden.

In principe zijn wij de eerste generatie die het woord zelfontwikkeling kennen. Wij hebben de mogelijkheid om oude patronen te doorbreken en onszelf te ontdoen van dat wat ons belemmerd.  Wat we hiervoor nodig hebben is inzicht. Je kunt nu eenmaal niets veranderen als je jezelf niet realiseert dat het er is.

Onder het motto: “delen wat je kunt”, deel ik graag mijn kennis en ervaring met jou.

Hiervoor kun je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Wil je meer

Als je jezelf echt wilt ontwikkelen kun je met mij mee naar Vlieland voor de transformatie reis:  

Volg mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn activiteiten